Koninklijk Concertgebouworkest



Het Koninklijk Concertgebouworkest





Het Koninklijk Concertgebouworkest


Beschermvrouwe: Hare Majesteit de Koningin


Het Koninklijk Concertgebouworkest behoort al meer dan 125 jaar tot de absolute wereldtop.Klank is lastig in woorden te vatten. KCO-strijkers klinken ‘fluwelig’, het koper heeft een ‘gouden’ klank, het timbre van de houtblazers is heel persoonlijk en de slagwerkers uit Amsterdam hebben wereldfaam opgebouwd.  In de klankkleur van het orkest speelt de bijzondere akoestiek van Het Concertgebouw, gebouwd naar een ontwerp van de architect A.L. van Gendt, een belangrijke rol.


Het Concertgebouworkest speelt Happy

Belangrijk is de invloed van de chef-dirigenten, waarvan er in 125 jaar slechts zes zijn geweest. En natuurlijk die van de musici. Het orkest heeft er 120, afkomstig uit meer dan 20 landen. Er wordt naar elkaar geluisterd en op elkaar ingespeeld met grote individuele kwaliteit en groot vertrouwen in elkaar. Musici kunnen schitteren met zorg voor het collectief en delen de ambitie om telkens de hoogste kwaliteit te leveren van  perfect gespeelde noten. Zo ontstaat de magie en wordt een concert een ervaring om nooit meer te vergeten.

Stravinsky: Petroesjka / Petrouchka Concertgebouw Orchestra Live concert HD

De zes chef-dirigenten

Mariss Jansons werd in september 2004 verwelkomd als zesde chef-dirigent; hij verlaat zijn post aan het eind van het seizoen 2014/15. Daniele Gatti zal met ingang van het seizoen 2016/17 het stokje overnemen. Hun voorgangers waren Willem Kes (chef-dirigent van 1888-1895), Willem Mengelberg (1895-1945), Eduard van Beinum (1945-1959), Bernard Haitink (1963-1988) en Riccardo Chailly (1988-2004).
Willem Mengelberg legde de grondslag voor de grote Mahler-traditie. Eduard van Beinum bracht de symfonieën van Bruckner en Franse muziek opnieuw onder de aandacht. Bernard Haitink maakte grote indruk met de in tal van Europese landen op tv uitgezonden Kerstmatinees. In 1999 werd hij benoemd tot eredirigent. Riccardo Chailly, sinds 2004 conductor emeritus, gaf een grote impuls aan de interpretatie van hedendaagse muziek en opera. Onder leiding van Mariss Jansons is er blijvende aandacht voor componisten als Bruckner, Mahler, Strauss en Brahms, en voor belangrijke twintigste-eeuwse componisten, zoals Sjostakovitsj en Messiaen aan wie grote thematische projecten werden gewijd.

Samenwerking met componisten

In de vijftig jaar dat Willem Mengelberg het orkest leidde, dirigeerden belangrijke componisten meer dan eens het orkest. Door de jaren heen is de samenwerking met componisten gebleven. Zo traden in de afgelopen jaren George Benjamin, Oliver Knussen, Tan Dun en Thomas Adès in de voetsporen van dirigerende componisten als Richard Strauss, Gustav Mahler, Claude Debussy, Igor Stravinky, Bruno Maderna, Witold Lutoslawski , Otto Ketting, Luciano Berio, Pierre Boulez, Hans Werner Henze en John Adams.



Prokofiev Piano Concerto no.3 - Yuja Wang &Royal Concertgebouw Orchestra[HD]

Repertoire

Het orkest wordt over de hele wereld geroemd om uitvoeringen van het werk van Mahler en Bruckner en er zijn bijzondere langlopende concerttradities als de Passie-uitvoering en de Kerstmatinee. Daarnaast is er het AAA Festival Muziek en Kunst waarin wordt geprogrammeerd rond een telkens wisselend thema. Er wordt gewerkt met wereldberoemde gastdirigenten en specialisten. Nikolaus Harnoncourt, in hoge mate verantwoordelijk voor de reputatie van het orkest in het achttiende-eeuwse repertoire, werd in oktober 2000 honorair gastdirigent.

Feiten en cijfers


Het Concertgebouworkest werd opgericht in 1888. Sinds het 100-jarig jubileum in 1988 mag het zich Koninklijk noemen. Jaarlijks geeft het orkest zo’n tachtig concerten in het Concertgebouw en veertig op de belangrijkste podia over de hele wereld. Er zijn residenties in Parijs (Salle Pleyel), Brussel (BOZAR), Londen (Barbican Centre) en Frankfurt (Alte Oper). In de eerste helft van dit seizoen voltooide het orkest zijn wereldtournee, waarbij het als eerste orkest ter wereld in één jaar zes werelddelen aandoet.


BOLERO DE RAVEL - Royal Concertgebouw Amsterdam

Het orkest bereikt jaarlijks ongeveer 250.000 concertbezoekers. Via de regelmatige radio- en tv-uitzendingen die het in samenwerking met de AVRO produceert, wordt dat bereik nog eens verveelvoudigd. Het orkest heeft ruim elfhonderd plaat-, cd- en dvd-opnamen gemaakt, waarvan er veel internationaal zijn onderscheiden. Sinds 2004 heeft het orkest zijn eigen label: RCO Live. In 2013 is RCO Universe gelanceerd, een innovatieve online toepassing met verrijkte concertregistraties voor iPhone en iPad.


Steun het Koninklijk Concertgebouworkest

 

  • Maak de aanschaf van nieuwe instrumenten mogelijk, laat kinderen voor het eerst van hun leven kennis maken met klassieke muziek, of stimuleer jong talent als donateur

  • Treed toe tot het Gouden Gilde van muziekliefhebbers en ontmoet de musici na een concert

  • Help het orkest een instrument aan te kopen, of geef een topinstrument in bruikleen

  • maak de warme klanken van het orkest ook voor de volgende generatie mogelijk en neem het orkest op in uw testament

     Download of bestel de brochure Nalaten



Laatste Nieuws Koninklijk Concertgebouworkest



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Google-Nieuws - Amsterdam

Stop de Kap

Stop de massa bomenkap in Nederland. In Nederland worden steeds meer wonderschone bomen en bossen gekapt, om te stoken in vervuilende bio-energie centrales. De massa bomenkap en biomassa industrie zijn zeer slecht voor mens en dier en moeten in het belang van U allen strikt verboden worden! Alle bomen (muv veiligheidsmaatregelen) moeten behouden blijven ! Zonder bomen kan niets leven. STOP DE KAP

Climategate Klimaat

EnerzijdsAnderzijds

Vacatures in Amsterdam